Whisky jest to napój alkoholowy spirytusowy powstały z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych głównie dębowych beczkach. Jest kojarzony najczęściej z krajami anglosaskimi, produkowany między innymi w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Whisky dzielimy na rodzaje jak i kraj pochodzenia. Whisky amerykańskie – produkowane wyłącznie w Stanach Zjednoczonych, zarówno z kukurydzy, jak i żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu, dojrzewające w nowych dębowych beczkach przez najmniej dwa lata. Dzielą się na burbony, Tennessee Whisky czyli Jack Daniels. Tennessee najsłynniejszą marką tego regionu jest doskonale wszystkim znany Jack Daniels. Przed napełnieniem beczek świeżą whisky, poddaje się ją procesowi oczyszczania przez warstwę węgla drzewnego przygotowanego z drzewa klonowego. Trwa on około 10 dni, i to właśnie w ten sposób Tennessee Whisky uzyskuje tak charakterystyczny aromat, którego nie da się właściwie pomylić z niczym innym. Kolejną odmianą jest Rye and Wheat Whiskey (żytnia i pszeniczna) produkowana w stanach Indiana i Kentucky w co najmniej 51 procentach z żyta destylowana do mniej niż 80 procent i przechowywana w nowych, osmalanych dębowych beczkach przez co najmniej 2 lata. Przykładowe whisky żytnie: Wild Turkey. Whisky kukurydziana to przodek bourbona, który rozwinął się dzięki obfitym dostawom kukurydzy. Melasa użyta do produkcji musi składać się w co najmniej 80 procentach z kukurydzy. Blended American Whisky (mieszana) nie powinna być mylona z mieszaną whisky szkocką. Mieszana amerykańska whisky zawiera tylko 20 procent amerykańskiej żytniej whisky i bourbona. Jack Daniels jest najbardziej popularną whisky amerykańską. Whisky szkocka najbardziej rozsławiona w świecie Scotch Whisky. Aby whisky mogła się nazywać scotch whisky, muszą być spełnione następujące warunki: musi być wyprodukowana z wody i słodowanego. Jest destylowana w destylarni znajdującej się na terenie Szkocji. Jest leżakowana na terenie Szkocji w dębowych beczkach o objętości nieprzekraczającej 700 litrów przez co najmniej trzy lata. Nie zawiera dodatków z wyjątkiem wody i karmelu prostego jako barwnika i zawiera co najmniej 40% alkoholu. Whisky irlandzka produkowane w Irlandii wyłącznie z jęczmienia i jego słodu, dojrzewające przez co najmniej trzy lata. W przeciwieństwie do szkockiej, w Irlandii whiskey podlega trzykrotnej destylacji a słód jest suszony bez użycia torfu. Daje to destylat bardziej gładki w smaku i łagodniejszy od szkockiego. Rynek irlandzkiej whiskey zdominowany jest przez Irish Distillers marki: Jameson, Tullamore Dew.