Istnieje kilka składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowia człowieka. Białko, węglowodany, tłuszcz oraz witaminy i minerały należą do tej kategorii. Białko jest składnikiem odżywczym, którego znaczenie dla sportowców nie może być niedocenione. Odgrywa ono fundamentalną rolę w budowaniu i naprawie mięśni, które są kluczowe dla wydajności fizycznej niezależnie od rodzaju wykonywanych ćwiczeń. Białko pomaga również w utrzymaniu organów i innych funkcji organizmu. Odpowiednie spożycie wysokobiałkowej żywności jest niezbędne dla optymalnego zdrowia i wyników sportowych.
Osoby, które nie spożywają odpowiednich ilości białka w diecie, mogą nie być w stanie ćwiczyć tak intensywnie, jak chcieliby lub odzyskać z treningu tak szybko, jak chcieliby. Może to potencjalnie spowodować, że sportowiec straci czas treningu z powodu niemożności osiągnięcia swoich celów treningowych lub ryzykuje kontuzją, ponieważ jego tkanka mięśniowa nie jest w stanie naprawić się odpowiednio między treningami. Ze względu na jego wiele istotnych ról, białko musi być spożywane z każdym posiłkiem w ciągu dnia, nawet jeśli jest to tylko niewielka ilość białka na każdym posiedzeniu.
Do najczęstszych źródeł białka w standardowej diecie należą produkty mięsne, drobiowe i owoce morza, takie jak wołowina, wieprzowina, kurczak i ryby. Jednak istnieje również wiele innych źródeł białka niż mięso, jajka czy produkty mleczne. Więcej informacji na temat odżywiania znajdziesz na stronie https://strongo.pl/ .