Maszynka do mielenia mięsa – jak wybrać najlepszą?

Maszynka do mielenia mięsa to urządzenie elektryczne, które przyda się w każdym domu. Pozwala na zmielenie świeżego mięsa, dzięki czemu doskonale wiemy, co w takim mięsie można znaleźć. Urządzenia coraz częściej występują w formie wielofunkcyjnej, oferując naprawdę wiele możliwości – nie tylko mielenia, ale również krojenia i szatkowania.

Maszynka do mielenia mięsa – czym powinna się wyróżniać?

W wielu gospodarstwach mięso pojawia się na stole każdego dnia. Jego odpowiednie przygotowanie ma wpływ na smak potraw, dlatego maszynka do mielenia należy do akcesoriów wyjątkowo przydatnych w kuchni. Warto zamienić starą maszynkę na korbę na rzecz nowoczesnych urządzeń elektrycznych, które nie tylko zajmują mniej mięsa, ale również okazują się o wiele bardziej wydajne. Podczas wyboru maszynki do mielenia mięsa warto zwrócić uwagę na moc – na sklepowych półkach można znaleźć urządzenia o mocy od 200 do 1000 W. Sprzęt o mniejszej sile jest tańszy, jednak poradzi sobie jedynie z miękkim mięsem, natomiast maszynka o większej mocy będzie uniwersalna – zmieli zarówno drób, jak i wołowinę. Niektóre modele posiadają możliwość regulacji obrotów silnika, dzięki czemu można zmniejszyć pobór energii, kiedy mielone jest miękkie mięso. Warto zwrócić uwagę na ilość sit dołączonych do zestawu – najlepiej, jeśli są co najmniej 2 lub 3. Dzięki temu można dobrać grubość mielenia. Zarówno noże, jak i sitka powinny nadawać się do zmywania w zmywarce. Przydatną funkcją w maszynce jest możliwość włączenia biegu wstecznego.

Maszynki wielofunkcyjne

Maszynka do mielenia mięsa może być wielofunkcyjna – model taki jest polecany dla osób, które sporo gotują i będą korzystać z szatkownicy, młynka do kawy czy nawet z nasadki do nadziewania kiełbas. Maszynka do mielenie mięsa może zostać wykorzystana do przygotowania sałatki, starcia ziemniaków na placki oraz wielu innych czynności, które znacznie ułatwią pracę w kuchni. Przy zakupie warto zwracać uwagę, jakie dodatkowe funkcje ma urządzenie. Ścieranie czy szatkowanie odbywa się przy pomocy specjalnych nasadek – do niektórych modeli urządzeń można dokupić takie nasadki osobno i nie są one załączone do zestawu.

Rodzaj obudowy

Na zakup powinna mieć wpływ solidność wykonania urządzenia, w tym również rodzaj obudowie. Do sporadycznego mielenia wystarczy obudowa plastikowa – jeśli maszynka jest używana często, warto pomyśleć o modelu z obudową metalową. Również komora do mielenia mięsa może być wykonana z plastiku lub metalu – solidniejszym rozwiązaniem jest wybór maszynki z komorą metalową.

Give a Comment